DANSEN VOOR WERELD DOWNSYNDROOM-DAG

Dansen met een beperking
Cardiac Output

Onlangs heb ik de prachtige voorstelling WEST SIDE STORIES in het Korzo theater Den Haag mogen bijwonen. De voorstelling wordt gedanst door zowel professionele dansers als dansers met een beperking. Ik voelde gelijkwaardigheid, samenwerking, verbondenheid.  Emoties kwamen bij mij naar boven door onder andere dankbaarheid. Het is heel bijzonder dat wij in Nederland ongeacht of je nou vrouw, man, jong, oud, gezond, beperkt bent. Dat wij mogen dansen. Dat wij expressie mogen tonen.

BarreSport-Cardiac outputwereld downsyndroomdag
Dansen is voor iedereen

Dat is mijn mening. Dat is waar ik voor sta en waar ik voor ga. Helaas zijn er nog vele plekken in de wereld waar mijn mening niet gewaardeerd wordt. En dat terwijl al zoveel onderzoeken hebben aangetoond dat het gezond is, voor zowel lichaam als geest. Dat dans kan zorgen voor verlichting, zowel lichamelijk als mentaal.

Volgens een aantal studie’s:

  • in The New England Journal of Medicine is aangegeven dat dansen goed is voor je geheugen en dit kan het ontwikkelen van dementie op latere leeftijd voorkomen.
  • en de Journal of Applied Gerontology geeft aan dat dansen met een partner en muzikale ondersteuning werkt als HET antistressmiddel.
  • in Italië blijkt dat dansers met een cardiovasculaire ziekte een gezonder hart, vlottere ademhaling en betere levenskwaliteit ervaren middels dans.
  • volgens Journal of Physiological Anthropology blijkt dat dansen net zo efficiënt is als joggen en fietsen om vet te verbranden en spiermassa op te bouwen.
  • in Journal of ageing and Physical Activity blijkt dat middels dans je evenwicht verbeterd.
  • in Duitsland en Zwitserland is aangetoond dat dansen een positief effect heeft op de algehele mobiliteit.

Dit zijn een aantal onderzoeken, er zijn er nog vele meer. En allen geven ze meerdere aspecten aan die zowel op je lichaam als je brein een positief effect hebben. Dus DANS!

BarreSport staat vandaag stil bij iedereen met het syndroom van down en bij allen die hen zorg verlenen. Ik ben trots op Nederland. Dat hier wel mensen met het down syndroom welkom zijn en dat wij hen helpen om zo gelijkwaardig mogelijk in onze maatschappij te staan. Ik wens iedereen een hele mooie dans (ook met down) dag. Dansen is gezond  en voor iedereen!