Vrijheid – Dans – Step Up For Parkinson’s

Dans is veel meer dan bewegen

Vrijheid, dat is wat dans met mij doet. Ik mag me vrij voelen om te bewegen, hoe dan ook.

Het afgelopen half jaar ben ik mij meer en meer gaan verdiepen in wat dans en muziek voor diepere betekenis kan geven aan DE mens.  Vele mensen mogen of kunnen zich niet vrij voelen om welke reden dan ook. Dit magische gevoel van vrijheid, dat wil ik delen. Middels BarreSport bereik ik gelukkig al vele dames met wie ik het gevoel van vrijheid kan en mag delen. Maar ik wil meer! De volgende vragen zetten mij aan het denken:

  • Hoelang kan ik nog dansen?
  • Hoelang kan ik dit nog doen?
  • Wat als mij wat overkomt, en ik niet meer zou kunnen dansen?

Conclusie: Wat er ook gebeurt……ik wil altijd kunnen blijven dansen, no matter what!

Dance for Health

Natalie Muschamp post al geruime tijd op Facebook over haar organisatie op Malta: Step Up For Parkinson’s. Na een chat besluiten we te bellen en bespreken wat ik wil en waarom ik dat wil.  Wat zij precies doet en waarom zij dit doet. Met veel enthousiasme verwijst ze mij door naar Dance for Health in Rotterdam. Zij geven dansles aan mensen met de ziekte van Parkinson, MS en reuma, door het hele land. Wow! Na het volgen van 1 les ben ik verliefd! Mijn hart vult zich meer en meer tijdens de les. Het zien openen van de dansers hun hart, zich totaal vrij kunnen voelen en dit ondanks hun ziekte. Het doet hen “even” niet meer denken aan hun ziekte. Ze zijn samen, genieten van de bewegingen, de muziek en van elkaar. Zij mogen en kunnen de vrijheid voelen die ik ook voel wanneer ik dans. Na het volgen van de training om mij te mogen aansluiten als Dance for Health docent besluit ik Natalie te gaan bezoeken. Wat zijn de verschillen mbt de lessen en het organiseren van deze lessen? Hoe bereikt zij haar dansers?

Step Up For Parkinson’s

Natalie is een zeer gedreven spontane dame. Met een BIG smile on her face verteld ze mij over haar organisatie. De onderzoeken waar zij en haar dansers aan meewerken en over haar passie: dans. En middels dans mensen te willen helpen. Tijdens haar opleiding worden professoren “gek” van haar. “Ja hoor……..daar komt ze weer. Ze heeft weer een onderzoek gedaan naar dans voor mensen met Parkinson.” Nu zijn zij mega trots op haar want door haar doorzettingsvermogen en vastberadenheid lukt het haar om de overheid van Malta ervan te overtuigen dat dans DE oplossing is voor mensen met Parkinson. Zij zullen zich beter voelen, uit hun sociaal isolement kunnen komen en vrijheid kunnen en mogen beleven, voelen. Door haar en de hulp van neurologen die achter haar staan is het mogelijk om gratis danslessen te volgen bij Step Up For Parkinson’s. Mensen van alle klasse volgen haar lessen. De dansers komen samen met hun partner, hun kind, een vriend(in). Iemand die hen zeer naast staat. Waarom? Natalie zegt: “Parkinson heb je niet alleen, je omgeving moet erin mee bewegen. Parkinson heb je samen.”

BarreSport-Stepupforparkinsons-Malta
DE les

Ik heb de eer om DE les samen met Natalie te mogen geven. Samen lesgeven zorgt ervoor dat iedereen de docenten goed kan volgen, waar je je ook bevindt in het leslokaal. En mocht er iets gebeuren of heeft een danser persoonlijke aandacht nodig dan is dit mogelijk doordat je met z’n tweeën bent. Iedereen wordt persoonlijk door Natalie begroet. Sommige komen direct met een BIG smile binnen, anderen gaan zitten en staren voor zich uit. Dit is kenmerkend voor iemand met Parkinson. De gezichtsuitdrukking zegt niet altijd direct iets over de gemoedstoestand van de persoon. Soms is er “niets” vanaf te lezen. Nadat ik mezelf aan iedereen persoonlijk heb kunnen voorstellen begint de les. De stoelen staan in een cirkel, we beginnen zittend op een stoel. Vloeiende bewegingen zorgen voor ontspanning van de spieren. Gevolgd door snellere zodat de spieren goed opgewarmd zijn. De muziek varieert van klassiek tot pop, musical. Staand aan de stoel worden er oefeningen gedaan, daarna worden de stoelen aan de kant gezet zodat we ons vrij door de ruimte kunnen bewegen. Natalie daagt haar dansers uit. Ze laat ze bewegen maar ook hun hersenen worden getraind. Ze geeft opdrachten met wel 5 verschillende bewegingen. Ik zie sommige denken, maar daarna volgt telkens weer een lach. Prachtig! Na een choreografie op “Singing in the rain” waarin heel hard “I’m Happy Again” wordt geroepen. Komen we terug in een cirkel en sluiten we de les af. Aan het eind van de les is er bezoek: Roberta Metsola, member of  the EU parliament. Ook zij heeft kunnen zien wat dans voor deze mensen doet. En ook zij verlaat met een BIG smile de les. Natalie heeft er een nieuwe familie bij, zegt ze. En ik geloof haar direct. Zoals zij daar staat en heel haar hart geeft aan hen en zij ook zoveel mooie blikken en woorden terug ontvangt van de dansers. Het is magisch mooi!

BarreSport-Stepupforparkinsons-Malta-
Andrew Greenwood

Iemand die zich ontzettend inzet om dans meer en meer in te zetten als hulpmiddel. Over de hele wereld! Kwam nog op 22 mei 2018 in The EU Parliament – Brussels. Hij had de eer om daar te mogen spreken, dansen en hen te overtuigen van het positieve effect dat dans heeft op DE mens. Dat ons mentaal welbevinden middels dans wordt gestimuleerd en dat dit direct een positief effect heeft op ons en onze samenleving. Mij heeft hij overtuigd. Ik hoop hen ook!

Thuis

Nou Nederland, daar kunnen wij nog wat van leren. Hier krijgt men niet  €1,- vergoed om zich beter te voelen, vrij te voelen, de deur uit te komen voor een uur plezier, genot, samen, middels dans!  Iets waar ik me dan zo boos over kan maken. Eigenlijk is dansen met een “beperking” hier alleen mogelijk wanneer je er genoeg geld voor hebt. Dance for Health is een stichting, zij worden niet rijk van de lessen. Maar docenten dienen wel te worden betaald net zoals de lesruimtes. Vergoedingen vanuit de zorgverzekeraars en subsidies om dans meer en meer als hulpmiddel in te zetten zou heel fijn zijn. Ik begon aan dit avontuur omdat ik wilde delen en, eerlijk is eerlijk. Uit zelfbelang. Want hoe oud ik ook mag worden, wat mij ook moge overkomen. I Will Dance! I Will move on music! Maar dan moet er wel aanbod zijn. Ik wil en ga me hiervoor inzetten!

BarreSport-Stepupforparkinsons-Malta-